Content

ChatGPT voor LoadRunner scripting, bedreiging of kans?

ChatGPT voor LoadRunner scripting, bedreiging of kans?

Het buzzwoord van de afgelopen weken is zonder meer ChatGPT. Vooral op linkedin kwamen de artikelen veelvuldig voorbij op mijn tijdlijn. Mijn nieuwsgierigheid werd daarmee natuurlijk aangewakkerd. Na een paar keer voor “de leuk” wat vragen gesteld te hebben toch ook maar eens gaan kijken wat er mogelijk is qua ondersteuning in mijn dagelijkse werkzaamheden als Load & Performance testconsultant. Aangezien ik bij de meeste van deze opdrachten met Loadrunner werk ben ik gaan kijken wat er mogelijk is in de combi van Loadrunner en ChatGPT.

Als we kijken naar de toegevoegde waarde van performance testen zit dat in het analyseren van de gevonden data, de rapportage daarvan en het invoeren van de performanceverbeteringen. Om dit te bereiken heb je echter wel geautomatiseerde testscriptsnodig. Het scripten wil je dus eigenlijk zo snel mogelijk doen met zo min mogelijk effort. Kan ChatGPT hier iets voor ons betekenen?

Laten we maar eens een vraag stellen over wat code: “Hoi ChatGPT, hoe kan ik zien wat voor statuscode een API call oplevert?”

Zo! Dat is een goed en compleet antwoord! En aangevuld met extra info en duidelijke voorbeelden. Dit smaakt naar meer…

Volgende stap: Hoe kan ik in Loadrunner een UUID (Universally Unique Identifier) aanmaken?

Ok… toch wel indrukwekkend, een duidelijk antwoord met ook nog alternatieven hoe dit te doen erbij.

Dan nu de laatste check voor vandaag. Wat is er mogelijk met regular expressions?

Regular expressions zijn zeker bij correleren van grote waarde, ze kunnen echter complex zijn en tijdkosten om aan te maken, daarnaast is het vaak ook onduidelijk hoe en waar te beginnen.

Ik heb Chat GPT de vraag gesteld om ons te helpen met het opzetten van een regular expression om een datum uit een tekst te halen. Dit was de respons.

In de response geeft de AI een werkende regular expession, ondanks dat ik dacht specifiek te zijn heeft hij (of moet ik “het” gebruiken? 😉) de code ook zo ver doorgevoerd dat de factor “tijd” ook meegenomen wordt. Echter, ik wil alleen de datum en niet de tijd. In dezelfde chat heb ik de volgende specificatie toegevoegd:

Met deze extra requirement hebben we een werkende data extractor gekregen!

Voor een regular expression is dit een relatief simpel voorbeeld. Bij het proberen van meer complexe zaken liepen we er tegenaan dat het nog best lastig is om eenduidig uit te leggen wat je wilt bereiken. Ik denk dat ik meer met ChatGPT moeten gaan werken om hier meer bedreven in te worden.

Bedreiging of kans?


Ik ben best wel onder de indruk van hoe ChatGPT mij kan helpen met functies in Loadrunner. Staan er zaken in die we nog niet wisten of niet zelf hadden kunnen vinden? Nee, dat zeker niet maar het is wel heel makkelijk en snel om op deze manier je gewenste informatie aangedragen te krijgen!

Moeten we ChatGPT nu zien als een bedreiging voor ons werk? Nee, zeker niet! Zoals aangegeven zit de waarde van performance testen in het analyseren van de gevonden data en het, samen met andere teams, implementeren van verbeteringen en deze te valideren. Daarnaast is het natuurlijk ook essentieel om de randvoorwaarden van de tests(bijvoorbeeld wat te testen, waar te testen, met welke data te testen) juist in te regelen. Door met behulp van ChatGPT sneller de scripts aan te maken zal er meer tijd beschikbaar zijn om juist te focussen op deze gebieden! Wat mij betreft biedt ChatGPT duidelijk alleen maar méér kansen!

Terug

OrangeContent

More blogs