Content

De Daily sleur

De Daily sleur

Doorbreek de drie standaardvragen met een sprankeltje DevOps

Herken je het ook? Het is maandagochtend 09.30 uur en je team komt na het weekend bijeen voor de Daily. Een Scrum Master die er eigenlijk geen zin in heeft deze ochtend, omdat het net te gezellig was geworden bij de buurtborrel gisteravond: “Tijd voor de Daily…” Om vervolgens de drie vragen te stellen die elk Scrum team stelt omdat ze geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Wat hebben jullie gisteren gedaan? Wat gaan jullie vandaag doen? Waar lopen jullie tegenaan?

You build it, you run it!

Gelukkig gaat het tegenwoordig iets beter, teams weten inmiddels beter een Sprint goal te formuleren en hier dagelijks de haalbaarheid aan te toetsen. Een mooie vooruitgang!

Sinds jaar en dag wordt er ook steeds meer gerept over DevOps manier van werken. Zonder hier een hele alinea aan te wijden: de DevOps manier van werken predikt het nemen van end-to-end verantwoordelijkheid over processen. Voor Scrum teams betekent dit, dat je naast het bouwen van een product ook zorg moet dragen dat het product in leven blijft: you build it, you run it.

Het gemiddelde Scrum team weet zijn Daily aardig in te vullen door te kijken naar de status van de Sprint goal, heel erg gericht op “you build it”. Kijkend naar “you run it” ligt de focus meer op de status van de applicatie die draait in productie. Heeft het Scrum team nog incidenten liggen die acuut opgepakt moeten worden of heeft de monitoring onlangs nog een critical alert gegeven waar aandacht aan geschonken moet worden?

Meer aandacht voor Stakeholders

Een aandachtsgebied dat mijn BI Scrum teams momenteel meenemen zijn de verwachtingen van de stakeholders. Deze is opgeschroefd van wekelijks naar dagelijks contact. Wat is de status van de rapportages en zijn alle jobs op tijd gedraaid? Is ons data lake betrouwbaar vandaag? Maar ook, zijn de stakeholders geïnformeerd op ingrijpende deployments? Je raadt het al, de Daily is bij uitstek het moment om ook even stil te staan bij de Stakeholder.

De Daily vanuit DevOps perspectief

Kort gezegd zijn er drie perspectieven om een 360 gradenbeeld te vormen over alle ontwikkelingen ten aanzien van het eindproduct:

  1. Het development perspectief: Hoe staan we ten opzichte van de Sprintgoal?
  2. Het product perspectief: Zijn er critical alerts vanuit productie?
  3. Het klant perspectief: Hebben mijn stakeholders incidenten gerapporteerd?

Welke vragen vinden jullie belangrijk tijdens de Daily?

Terug

OrangeContent

More blogs