Content

Een opgeruimde Backlog volgens de KonMari methode.

Een opgeruimde Backlog volgens de KonMari methode.

Een wereld die voor mij open ging nadat die al was gesloten. Dat is de wereld van Marie Kondo.

Marie wie? Ja, dat dacht ik ook.  Marie Kondo, met 2 Netflix series en 6 boeken over hoe je je huis beter kan organiseren. Met name het ontdoen van spullen die je niet nodig hebt of nog nooit hebt gebruikt, met als uiteindelijk doel het creëren van een georganiseerde en functionele leefomgeving. Deze filosofie is vermarkt tot de KonMari methode.

KonMari methode

Inmiddels heeft Marie Kondo zelf aangegeven haar eigen regels niet meer te hanteren sinds ze kinderen heeft. Althans, ze geeft aan andere prioriteiten te hebben dan het opruimen zelf. Dat had ik haar met drie kinderen thuis ook kunnen vertellen, links opruimen en rechts is het alweer een puinhoop. Wellicht zijn sommige oosterse filosofieën niet bestand tegen het geweld van drie kleine kinderen.

Wanorde in onze eigen backlogs

Maar goed, ik vertel dit verhaal natuurlijk niet zomaar. Na het bekijken van meerdere afleveringen op Netflix, (ik heb de boeken links laten liggen), begonnen de eerste patronen zichtbaar te worden die ik herken binnen mijn eigen werkveld: “de wanorde in onze eigen backlogs”. Niet om alle spoilers hier weg te geven en om jullie zelf de kans geven om een aflevering te ervaren, elke aflevering begint met een bepaalde vorm van “huishoudelijke wanorde” waarna Marie Kondo haar introductie krijgt om orde op zaken te stellen. Om structuur en orde te krijgen hanteert zij een zestal regels die ook een bijdrage kunnen leveren op het realiseren van een schone en heldere backlog.

Ongeacht of je nu wel of geen methode gebruikt voor het opruimen van je backlog, is het essentieel om deze periodiek te reviewen en op te schonen. Een schone backlog maakt het eenvoudiger voor alle betrokkenen omde prioriteiten te beoordelen, maar ook de communicatie eromheen zal verbeteren zonder alle onnodige backlog items. Hoe minder ruis, hoe beter.

Waar zie jij binnen de agile methodiek toepassingsgebieden voor de KonMari methode?

Terug

OrangeContent

More blogs