Content

Kun je een migratieproject agile uitvoeren?

Kun je een migratieproject agile uitvoeren?

Kun je een migratieproject Agile uitvoeren?

Je staat bij een klant voor een uitdagende opdracht: hoe gaan we de migratie van het ene IT-landschap naar het andere landschap uitvoeren? Gaat dit het beste op basis van een traditionele waterval aanpak of past het ook in ‘An agile way of working’? In deze blog wil ik mijn ervaringen op dit vlak met jullie delen.

De situatie

In het verleden heb ik een migratieproject uitgevoerd waarbij klanten met hun bijbehorende producten en netwerkconfiguraties van de ene IT-landschap naar het nieuwe IT-landschap gemigreerd moesten worden. In de beginfase van het project was men ervan overtuigd dat dit op een traditionele waterval aanpak moest gebeuren. Eerst een uitvoerige analyse, daarna het ontwerp, implementatie, testen en onderhoud. Uiteindelijk is toch gekozen om het project agile aan te pakken. Hiervoor hadden we een aantal redenen.  

De agile migratie aanpak

Van tevoren zijn er selecties van klanten in batches gedefinieerd die in een specifieke maand gemigreerd zouden moeten worden. Dit zorgde voor focus voor het team en duidelijkheid welke functionaliteiten opgeleverd moesten worden om specifieke batch mogelijk te maken.  

Het team zelf werkte in sprints van twee weken en binnen deze twee weken ontworpen / bouwden / testten wij een set van functionaliteiten. We hadden plusminus twee sprints nodig om de functionaliteiten gereed te hebben voor een specifieke klantbatch.

We zijn begonnen met het migreren van de eenvoudige klanten met weinig producten en eenvoudige netwerkconfiguraties. Dit deden we namelijk voor het eerste keer binnen het bedrijf en we moesten veel zaken nog leren en ontdekken. Dit gezegd hebbende, ging de migratie op productie natuurlijk niet gelijk vlekkeloos. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zaken die vastliepen tijdens de migratie waarbij een handmatige correctie nodig was;
  • Niet alle benodigde functionaliteiten waren opgeleverd om de gehele batch van klanten te kunnen migreren;
  • Incomplete data aanlevering van de klanten die gemigreerd moesten worden waardoor deze uit de batch gehaald moesten worden;
  • Performance issues waardoor het migratieplatform getuned moest worden.

Doordat we gestart waren met eenvoudige batches en ‘fouten’ maakten, stelde dit ons in staat om zonder al te veel problemen de klanten succesvol te migreren van het oude IT-landschap naar het nieuwe IT-landschap. Hieronder een aantal factoren welke van toepassing waren op ons project:  

Hoe heb ik deze manier van werken ervaren?

Ik heb deze manier van werken zeer efficiënt en effectief ervaren. Ik heb van dichtbij mogen meemaken hoe het team met vallen en opstaan het project tot een succes heeft gebracht. De agile manier van werken heeft ons echt in staat gesteld om snel te reageren op fouten, impediments en veranderingen, zodat we hierdoor konden groeien in de kwaliteit van onze leveringen!

Terug

OrangeContent

More blogs