Content

Op een natuurlijke wijze kwaliteit leveren

Op een natuurlijke wijze kwaliteit leveren

Het leveren van het juiste niveau van kwaliteit, heeft alles te maken met hoe we samenwerken in een team. De manier van werken dat is gebaseerd op vertrouwen dat éénieder het gevoel geeft dat we onszelf kunnen zijn. Hierdoor kunnen we onze kracht en kwetsbaarheid laten zien. Met het vertrouwen, hoeven we geen ‘proces maatregelen’ te nemen. Er zal een natuurlijk proces zijn voor deze manier van werken. We weten namelijk precies ‘wanneer’ en ‘waar’ feedback te geven over ‘heb ik het goede, goed gedaan?’.

Omdat we weten dat we feilbaar zijn, passen we (product) risico management toe en dat is niets meer of minder dan de mindset van dat team. Een mindset welke gebaseerd is op het feit dat er altijd iets kan gebeuren dat we -volgens het systeem 1*- niet verwachten. We weten dat we systeem 2* nodig hebben om na te denken over het mogelijke onbekende. Met deze kennis, weten we om te gaan met risico’s, bijvoorbeeld ze te accepteren of meer te leren over het risico door “het systeem onder test” te verkennen.

"inspect & adapt"

Met het risico management en de kennis over ons product zijn we -als een team- in staat ‘inspect & adapt’ toe te passen omdat we weten dat elke systeem of product hele specifiek (kwaliteits) karakteristieken heeft. We hebben gemeenschappelijke kennis hoe het systeem wordt gebruik door de eindgebruikers en welke waarde het systeem vertegenwoordigt voor onze klanten en gebruikers. Door gebruik te maken van deze kennis, zijn we ons bewust van het onverwachte dat kan altijd (sic!) kan gebeuren omdat we weten dat mensen nooit perfect zullen zijn. Dit is de manier dat je kwaliteit kunt leveren op een natuurlijke wijze, gebaseerd op vertrouwen.

*Dit is een verwijzing naar systeem 1 en 2 dat is gebruikt in het volgende boek: Daniel Kahneman 'thinking, fast and slow'

Terug

OrangeContent

More blogs