Content

Testmanager vs. Agile projecten

Testmanager vs. Agile projecten

“Testmanager? Is dat eigenlijk wel nodig in een Agile project?” Die vraag stel ik mijzelf elke keer als ik als tester in een Agile project zit. De theorie geeft aan dat dit niet gewenst is, maar de pragmatiek laat zien dat er toch echt wel toegevoegde waarde in deze rol zit.

Issues die escalaties worden

Niet dat ik wens dat de rol Testmanager niet zou bestaan in de projecten waar ik destijds aan heb meegewerkt. Ik heb in deze projecten altijd goed contact gehad met de Testmanager en áls er vragen waren, dan kon ik ook altijd bij hem terecht. Ik had, gelukkig, nooit issues die dringend genoeg waren om de Testmanager te moeten inschakelen (escalaties), want die kon ik gelukkig altijd zelf oplossen.

Nu ben ik afgelopen anderhalf jaar zelf Testmanager geweest binnen een organisatie waar men agile werken heeft ingevoerd. Hierin heb ik continu te maken met testmanagementzaken waarvan ik (initieel) niet wist dat interventies van de Testmanager noodzakelijk waren. Zaken als samenwerking binnen het team (tussen testers en developers), afhankelijkheden van applicatieve aard tussen de teams die niet altijd door de teams zelf opgelost kunnen worden, interdepartementale communicatie (tussen IT en business). Dit zijn een aantal voorbeelden die ik nu “off the top of my head” bedenk, en er spelen er nog veel meer! En dit allemaal bovenop de “traditionele” Testmanagement taken, zoals rapportage en voortgangsbewaking.

Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, ik leef voor dit soort type opdrachten, het regelen, het organiseren, het op orde brengen van zaken, het inzicht geven, in kaart brengen van processen en, misschien wel het leukste van al, het bij elkaar brengen van mensen zodat men (en daarmee het proces) weer verder kan. Je kan bijna zeggen dat een organisatie die nog georganiseerd moet worden juist de uitdaging en het plezier brengt in mijn werk.

Flexibiliteit vs. rigiditeit

Terugkomend op de eerste vraag die ik mijzelf altijd stel als tester in een Agile project: “Testmanager? Is dat eigenlijk wel nodig in een Agile project?”, zal ik als antwoord Ja en Nee moeten geven. Net als Agile zou je je dusdanig flexibel moeten kunnen opstellen naar wat een organisatie of project vraagt. Er zullen altijd organisaties zijn die een Testmanagement rol nodig blijven hebben en “on the flip side” zullen er ook altijd mensen zijn die beweren dat een Testmanager absoluut niet thuis hoort in een Agile organisatie. Aan de mensen die tot de laatste groep behoren zou ik graag de volgende vraag willen stellen:

“Wanneer behoort rigiditeit tot way of working binnen Agile?”

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Terug

OrangeContent

More blogs